Mar 092012
 

Här har det varit tyst som i graven ett ganska långt tag nu och jag kände ett behov av att berätta varför så därför får ni läsare ta att det kläms in ett ganska personligt inlägg mitt i allt.

Anledningen som jag uppgav var ju att det varit lite problematiskt här hemma ett tag och att jag tappat blogglusten. Det är den snabba förklaringen och nu tänkte jag ta den långa förklaringen för de som vill höra.

Det hela började med att familjen hamnade i magsjukan samtidigt allihop i slutet av januari. I sig är det ingenting konstigt, jobbigt ja, men inget konstigt. Men en dryg vecka senare tog det om på halva familjen och vår lilla tös återhämtade sig aldrig. Diarrerna gav sig inte och hon var oerhört hängig.  Hon började så sakteliga att äta välling och gröt igen men hon hade ständiga magknip och ofta var vi uppe hela nätterna för att hon skrek och ålade sig av smärtan. Jag har aldrig sett en sån uppblåst mage och att det kunde få plats så mycket gaser i en sådan liten mage har jag fortfarande svårt att förstå. Smärtan i mitt mammahjärta var så stor att jag trodde jag skulle sprängas. Att hon har så ont och jag inget kan göra åt saken.

En natt i mitten av februari stod vi inte ut längre utan ringde 1177 som direkt bad oss åka till akuten då det kunde röra sig om tarmproblem och de fruktade att hon var utttorkad. Väl där tog de prover och klämde och kände på henne men eftersom Karlskoga lasarett inte har några ”riktiga” barnspecialister så blev vi skickade mitt i natten till Karlstad så en barnläkare fick göra en helbedömning och sedan vidare till en kirurg som fick klämma på henne. Efter mycket om och men fick vi åka hem med en massa riktlinjer att gå efter för att se till att det inte var något kirugiskt fel på henne, skulle något av symptomen dyka upp skulle vi åka direkt till Karlstad.

Det gick en vecka, en och en halv kanske men ingenting gav med sig. Det blev inte värre men heller inte bättre och det var då jag började känna igen symptomen. Magknip och gasig, det är ju så jag blir när jag får i mig vanlig mjölk. Ringer därför till barnmottagningen och pratar med dem för att få råd. Vi får rådet att ge lilla Ella en mjölkfri kost i en månad för att se om det inte är så att hon är mjölkallergiker.

Så där är vi nu, vi har sedan en vecka tillbaks gett lillan mjölkfri mat och än så länge (peppar, peppar, ta i trä) inga magknip. Om det beror på mjölken eller om de är någon illvillig magbakterie som äntligen gett med sig vet vi ännu inte, det kommer förhoppningsvis visa sig om tre veckor när vi ska provocera in mjölken i kosten igen.

Så denna vecka har jag scannat internet och böcker och försökt lära mig allt jag kan om en mjölkfri kost. Eftersom jag bara är laktoskänslig så är ju detta en helt ny vetenskap för mig. Nu börjar det kännas som om detta med mjölkfritt är vår vardag och jag börjar så sakteliga få tillbaka min ork och jag kan äntligen tillbringa hela dagar utan att ta till tårarna för Ellas skull en enda gång under dagen. Detta innebär även att min lust att blogga börjar komma tillbaks och jag hoppas snart kunna vara tillbaka på banan igen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  14 Responses to “Anledning och en väg tillbaka”

 1. Men lilla sötisen… det är så fruktansvärt smärtsamt för de små… och jobbigt för mamma- och pappahjärtat.

  Kram <3

  [Reply]

  FruVesa Reply:

  Ja, det var outhärdligt! Men förhoppningsvis är det över helt nu och sedan får vi anpassa vardagen som det behövs.. =)

  Kram

  [Reply]

 2. Har inga barn själv och kan nog aldrig föreställa mig hur ont det gör att se sin liten ha såå ont, och känslan av maktlöshet som ofta kommer när man inte kan hjälpa.. Skönt att höra att hon mår bättre, och att ni alla mår bättre iaf, så hoppas vi att det håller i sig nu. :)
  Har en bekant som precis fick veta att hans son är blind…sonen är 4 månader… En enorm omställning, men en kärleksfull familj är oftast allt som behövs. <3

  [Reply]

  FruVesa Reply:

  Just den känslan av maktlöshet är oerhörd! Den är så fruktansvärd att det inte finns ord för det!

  Vi håller alla tummar vi kan nu!

  Usch, vilken nyhet att få. Men jag är lite av samma åsikt. En stor portion kärlek gör att man övervinner det mesta! =)

  [Reply]

 3. Ja det är bland den värsta känsla man kan ha.
  Jag håller alla tummar åt er jag också. :)

  [Reply]

  FruVesa Reply:

  Tack snälla! =)

  [Reply]

 4. Men gumman, hua…
  Är det något du undrar över får du gärna höra av dig, Emma var helt mjölkallergisk och Nils laktos…
  Idag är Emma kännslig i perioder, men så stor att hom styr själv.
  Nils är helt fri, kan bli lite dålig i magen men inget mer.
  Även Sarah och Julija har visat småsymptom på att ha kännslig mage.
  Efter magsjuka ska man skippa mjölkprodukter helt för att magen är så himla kännslig och kan faktiskt utveckla en allergi då.

  Det finns en hel del mjölkfria produkter idag, och får säga att jag har varit glad att mina inte haft gluten allergi för det är ett helvete :)
  Mjölk går iallafall hyffsat bra.

  Hoppas det går bra med lillstumpan nu ♥
  Kramis….

  [Reply]

  FruVesa Reply:

  Tack snälla du! En sak som jag funderar över är ju sen när vi ska introducera mjölken för att se om hon verkligen var allergisk, hur gör man då?

  Jo, jag har insett att det inte är så mycket jobb med det som man trodde först, finns så mycket utbytbara produkter nu så.. :)

  Kram

  [Reply]

 5. Skönt att höra att ni i alla fall mår lite bättre nu!

  Som svar till din kommentar: Jag vet faktiskt inte varför jag har så ont i huvudet, har det nu med och det gick inte över med en ipren. Och på de nya smink bilderna är det orange/rött med grönt :)

  [Reply]

  FruVesa Reply:

  Jo, vi närmar oss bättre tider.. =)

  [Reply]

 6. Oj, det låter inte bra. Jag kan verkligen se henne framför mig och känna det hon känner… Jag var själv laktosintollerant/känslig mot mjölk när jag var mindre men det har minskat med åren och sedan jag var kanske 12 äter jag vanlig kost, men kan känna av det ibland om det blir mycket på en gång.
  Hoppas att du är tillbaka som vanligt snart igen i alla fall! :)

  [Reply]

  FruVesa Reply:

  Ja, jag med. Är själv laktoskänslig men det är ju inte i närheten av att intolerant, så jag kan bara gissa hur ni har det.

  Förhoppningsvis är det inte det som är problemet utan bara någon elak bakterie.. =)

  [Reply]

 7. Så som vi har gjort är att börja med helt laktosfri och lite i taget och en sak taget.
  Gå sedan över till låglaktos gör samma sak…även med vanlig mjölk.
  Dricker hon mjölken kan ni ju blanda med sojamjölk eller så i början så det inte blir för mycket..

  Det fick vi råd om att göra eftersom det blir för pang på att introducera vanlig mjölk på en gång för den lilla magen och då kan det hamna på ruta ett igen. Sen får man vara försiktig ett bra tag framöver.

  Om hon fixar laktosfri/åglaktos och ”bara” har intolerans och inte en allergi så brukar det gå bra med Ost som lagrats i mer än tre månader, youghurt/filmjölk, Vanlig grädde och mjölk i matlagning bra eftersom du kokar bort mjölksockret.

  och det är JÄTTE vanligt att man blir intolerant efter en magsjuka speciellt små barn så du ska inte vara rädd.
  Så hoppas på det bästa för lilla Ella Bella nu ♥
  Och lite på din känsla om något käns fel.

  Finns en sida som heter mjölkfri.se har jag för mig kolla den mycket bra information var det när jag behövde lite tröst :)

  Kramis

  [Reply]

  FruVesa Reply:

  Ja, vi har en vecka drygt kvar nu, sedan är det dags att lägga tillbaka mjölken i kosten igen. Tydligen så ska vi bara gå tillbaka direkt just för att se om det ger någon skillnad med och utan. Blir det ingen skillnad i magen på en vecka så var det inte mjölken som var problemet. Börjar problemen igen och de inte går över inom en vecka så var det mjölken och då blir det att köra mjölkfritt framöver.. vi får väl se vad slutresultatet visar

  [Reply]

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>